Най-високопоставеният предател на комунистическите тайни служби е починал от ковид-19 миналата

...
Най-високопоставеният предател на комунистическите тайни служби е починал от ковид-19 миналата
Коментари Харесай

Умря най-високопоставеният предател на комунистическия лагер

Най-високопоставеният предател на комунистическите секрети служби е умрял от ковид-19 предходната неделя в Съединени американски щати на 92 години, съобщи радио " Свободна Европа ". Генерал Йон Михай Пачепа ръководеше румънската " Секуритате " и през 1978 година избяга на Запад.

За гибелта му заяви Роналд Ричлак, неговият съавтор на излязлата през 2013 година книга " Дезинформацията: Бивш разузнавач разкрива секрети тактики за подкопаване на свободата, напън против религията и поощряване на тероризма ". Той споделил пред радио " Свободна Европа ", че Пачепа е умрял на 14 февруари в болница, без да прецизира къде тъкмо в Съединени американски щати.

Няма публично известие за гибелта на Пачепа. Ричлак е научил за това от дългогодишната му брачна половинка. Предишния ден е разговарял с някогашния военачалник. Тогава към този момент той е бил в тежко състояние.

Пачепа се причислява към Секуритате през 1951 година и бързо израства в йерархията. Той стига до генералски чин и става консултант на диктатора Николае Чаушеску.

След като бяга в Съединени американски щати, той получава политическо леговище от президента Джими Картър. Започва нов живот с подправена идентичност и държавна защита. Налага му се два пъти да сменя идентичността си, защото новото му име е разкрито. Появиха се изявления, съгласно които Чаушеску е предложил 1 милион $ премия за информация, която може да докара до залавянето или убийството на предателя.

През 1987 година Пачепа разгласява записки със заглавие " Червени хоризонти: хрониките на един комунистически разузнавач ", която е преведена на румънски и в Румъния стартират да се популяризират контрабандни копия.

Година по-късно книгата се трансформира в радио сериал, който е предаван от румънската работа на радио " Свободна Европа ".

През декември 1989 година Румъния е обхваната от всеобщи митинги, Чаушеску е задържан и разстрелян след произнесена небрежно присъда от ексклузивен арбитражен съд. По време на процеса са били четени фрагменти от записките на Пачепа.

" Както и да го гледаме, неговата книга " Червени хоризонти " способства за демаскирането на огромната неистина. След като обръща тил на диктатурата, на която е служил, той става несклоняем съперник на комунизма ", споделя Владимир Тишманеану, политолог от Университета в Мериленд, в коментар за румънската работа на радио " Свободна Европа ".

През 2009 година Пачепа издава книга със мемоари, озаглавена " Лице в лице ". Тя включва серия от изявленията с румънския публицист Лучия Лонгин.

През 2013 година Пачепа и Ричлак издават книгата " Дезинформация ", в която разказват по какъв начин Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и тайните служби на другите комунистически страни са работили за разпространяването на дезинформация и по какъв начин са " пробутвали " подправени вести в западни медии. В книгата Пачепа споделя по какъв начин Съветският съюз дирижира в продължение на десетилетия антиизраелска и антиамериканска агитация в Близкия изток. Според него част от резултата е и днешният ислямистки тероризъм.

" Преди да напусна Румъния вечно през 1978 година, " Секуритате " беше изпратила към 500 сътрудници под прикритие в разнообразни мюсюлмански страни. Повечето бяха духовни чиновници, инженери, доктори, учители ", споделя Пачепа в едно от дребното си пред Радио Свободна Европа през 2013 година

Пачепа си спомня, че е получил указания от Съветския съюз. В тях са били разказани първите дезинформационни акции, още от времето на царска Русия.  " Царският антисемитизъм в Русия докара до погроми против евреи. Нацисткият антисемитизъм докара до Холокоста. Съветският антисемитизъм сътвори актуалния интернационален тероризъм ", споделя той пред РСЕ.

Години след бягството си на Запад, той изяснява, че измежду главните аргументи за решението му е получена от Чаушеску заповед да убие ръководителите на румънската работа на радио " Свободна Европа ".

Първият брак на Пачепа в Румъния завършва още преди бягството. В Съединени американски щати той остави след гибелта си втора брачна половинка и пораснала щерка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР